Camping Cap d'Agde

Ontspannen Kamperen aan de Mediterrane Kust

De Kusttram

Posted by on Feb 20, 2014

De Kusttram is een tram die al sinds 1885 langs de Belgische kust rijdt. In eerste instantie reed de tram alleen langs de dorpen tussen Nieuwpoort-Stad en Oostende.  In 1886 werd de lijn verlengd tot Veurne (bij de grens met Frankrijk).

Nu loopt de tram langs de badplaatsen, dit gedeelte werd pas veel later ontwikkeld omdat de badplaatsen zich ook pas later ontwikkelden.  Pas in 1926 was de route ongeveer zoals deze nu is.

De elektrificatie van de lijn tussen Oostende en Blankenberge werd gestart in 1909.

De oorlogen hadden grote invloed op de lijn. Tijden de Eerste Wereldoorlog was de lijn onderbroken bij Nieuwpoort omdat de frontlinie daar begon. In de Tweede Wereldoorlog werd de Atlantikwall langs de kust gebouwd. Daardoor was het hele kistgebied militair gebied en werden er beperkingen gelegd op het reizen. Mensen die aan de kust woonden moesten toestemming vragen voor het reizen naar het binnenland.

Tot in de jaren zeventig reed er maar één tram per uur. Nu rijden er in de zomer zes trams per uur per richting. De lijn is 67 kilometer lang en heeft sinds 2007 69 haltes. Er zijn allerlei ideeën geopperd om de lijn te verlengen naar Nederland en naar Frankrijk.

Grappig detail is dat de hele lijn officieel nummer 0 heeft. Het staat niet op alle trams, maar wel op de haltes en in de dienstregeling.

Denk hier eens aan als je verblijft in een hotel of op een camping. Belgische kust en kusttram gaan samen. Het is duidelijk niet een leuk toeristentrammetje, maar altijd een volwassen onderdeel van het Belgische openbare vervoer geweest. Het is een leuke activiteit om de hele kust eens te bekijken. Het is ook handig om de tram te nemen als je bijvoorbeeld met de familie naar Plopsaland wil. Geen gedoe met parkeren.

Belgische Camping Tram

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>